Hennymolenaar » Specials » Onbekende gewassen

Het telen van onbekende vruchten en groenten

Het telen van onbekende vruchten en groenten Vergeten groente, die term kent iedereen inmiddels wel. Groente die te lekker zijn om niet te kennen, maar waarbij ooit besloten is ze niet meer massaal te telen. Zo zijn er ook een flink aantal (relatief) onbekende vruchten en groenten. Gewassen die weinig mensen (nu nog) kennen, maar die zeker interessant zijn om te leren kennen!

Reizen

Tegenwoordig reist men, in tegenstelling tot vroeger, vrij makkelijk de wereld rond. Op deze reizen maakt men kennis met diverse culturen en daarbij ook met de eetgewoontes uit het land. Eenmaal thuis verlangt men vaak terug naar de geur, de smaak en de beleving van het land. Sierlijke planten om je heen, de specifieke voedselgeuren en het eten van vruchten en groenten kunnen hierbij veel herinneringen terugbrengen.

Onbekende fruitsoorten

Onbekende fruitsoorten zijn vruchten die men niet meer kent of nog niet kent. Van de vergeten fruitsoorten weet men tegenwoordig vaak niet meer hoe men ze moet telen of bereiden. Oudere fruitsoorten waren vroeger moeilijk houdbaar of konden vroeger moeilijk vanuit het buitenland naar ons land vervoerd worden.

Plantenveredelaars van over de hele wereld hebben in het verleden de meest mooie en meest toegankelijke smaak doorgekweekt. Hierdoor zijn veel soorten die niet zo goed te telen waren, geen gangbare smaak hadden of niet zo'n mooi uiterlijk hadden verdwenen. Door deze vruchten weer op kleine schaal, bijvoorbeeld in een moestuin, te kweken komt er meer variatie en diversiteit in aanbod en smaken!

Ideale situatie

Zaden worden onderling uitgewisseld, vanuit exotische landen meegenomen of geïmporteerd en dan begint het nabootsen van de beste situatie waarin de plant gedijt.
Bron: H. MolenaarBron: H. Molenaar
Wanneer je goed kijkt wat het gewas nodig heeft kunnen veel exotische planten en vruchten best goed in Nederland groeien. De juiste warmte (eventueel doormiddel van het gebruik van een kas), voeding en grondsoort is belangrijk om een plant groot te brengen. De bestuiving heeft soms een helpende hand nodig, het waterpeil moet in de gaten gehouden worden en ziektes moeten geweerd worden. Wanneer al deze factoren in acht worden genomen, komt het moment dat de vruchten of groente geoogst kan worden.
Een smaak beleving is vaak het resultaat!
Hoe teel je een meloenpeer

Hoe teel je een meloenpeer

De vruchten lijken een klein beetje op gekleurde (paas)eieren, hebben de schil van een appel en zien er van binnen als een meloen uit. De smaak is een combinatie van meloen, komkommer en peer. Het zij…
Hoe teel je een muismeloen

Hoe teel je een muismeloen

De makkelijk te telen muismeloenen of cucamelons, zoals ze ook wel genoemd worden, zijn nog relatief onbekend in Nederland en dat is jammer, want ze smaken heerlijk en zien er ook nog eens heel leuk u…
De onbekende kerstaubergine

De onbekende kerstaubergine

Zijn het mini vleestomaatjes? Zijn het hele kleine pompoentjes? Nee deze kleine rode vruchten aan een stevige stekelige stengel zijn kerstaubergines. De kerstaubergines zijn mooi en worden vaak samen…
De onbekende aardkers

De onbekende aardkers

De aardkers of tomatillo zoals deze vrucht ook wel genoemd wordt, is vrij makkelijk in Nederland te kweken, toch kennen weinig mensen hem en dat is jammer. De vruchten zijn zowel rauw als gekookt goed…
De onbekende incabes telen

De onbekende incabes telen

Ze liggen vaak op gebakjes, maar wat zijn deze decoratieve oranje vruchtjes nu eigenlijk? Zijn ze eetbaar of puur decoratief? Zijn het kleine lampionnetjes? Zijn het bessen? Of zijn het toch kersen? E…
De kiwano of hoornkomkommer telen

De kiwano of hoornkomkommer telen

De kiwano heeft, al doet de naam anders vermoeden, niets te maken met de kiwi. De kiwano ziet er in tegenstelling tot zijn aaibare bijna naamgenoot, stekelig uit! Het is geen moeilijke vrucht om te te…
Gepubliceerd door Hennymolenaar op 15-04-2015, laatst gewijzigd op 11-02-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
  • http://www.houtwal.be/vakartikels/boekbesprekingen/vergeten-fruitsoorten.html