Het telen van onbekende vruchten en groenten
Vergeten groente, die term kent iedereen inmiddels wel. Groente die te lekker zijn om niet te kennen, maar waarbij ooit besloten is ze niet meer massaal te telen. Zo zijn er ook een flink aantal (relatief) onbekende vruchten en groenten. Gewassen die weinig mensen (nu nog) kennen, maar die zeker interessant zijn om te leren kennen!
Reizen
Tegenwoordig reist men, in tegenstelling tot vroeger, vrij makkelijk de wereld rond. Op deze reizen maakt men kennis met diverse culturen en daarbij ook met de eetgewoontes uit het land. Eenmaal thuis verlangt men vaak terug naar de geur, de smaak en de beleving van het land. Sierlijke planten om je heen, de specifieke voedselgeuren en het eten van vruchten en groenten kunnen hierbij veel herinneringen terugbrengen.
Onbekende fruitsoorten
Onbekende fruitsoorten zijn vruchten die men niet meer kent of nog niet kent. Van de vergeten fruitsoorten weet men tegenwoordig vaak niet meer hoe men ze moet telen of bereiden. Oudere fruitsoorten waren vroeger moeilijk houdbaar of konden vroeger moeilijk vanuit het buitenland naar ons land vervoerd worden.
Plantenveredelaars van over de hele wereld hebben in het verleden de meest mooie en meest toegankelijke smaak doorgekweekt. Hierdoor zijn veel soorten die niet zo goed te telen waren, geen gangbare smaak hadden of niet zo'n mooi uiterlijk hadden verdwenen. Door deze vruchten weer op kleine schaal, bijvoorbeeld in een moestuin, te kweken komt er meer variatie en diversiteit in aanbod en smaken!
Ideale situatie
Zaden worden onderling uitgewisseld, vanuit exotische landen meegenomen of geïmporteerd en dan begint het nabootsen van de beste situatie waarin de plant gedijt.
Bron: H. Molenaar Wanneer je goed kijkt wat het gewas nodig heeft kunnen veel exotische planten en vruchten best goed in Nederland groeien. De juiste warmte (eventueel doormiddel van het gebruik van een kas), voeding en grondsoort is belangrijk om een plant groot te brengen. De bestuiving heeft soms een helpende hand nodig, het waterpeil moet in de gaten gehouden worden en ziektes moeten geweerd worden. Wanneer al deze factoren in acht worden genomen, komt het moment dat de vruchten of groente geoogst kan worden.
Een smaak beleving is vaak het resultaat!